Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Biodesign: lezing Aniela Hoitink

Biodesign: lezing Aniela Hoitink Hoe kan de biologische levenscyclus worden ingezet voor duurzame mode en design? We leven in een wereld van ‘fast fashion’ en wegwerpkleding.

Hoewel de kledingindustrie zich steeds meer bezighoudt met recycling en circulaire mode, is de kleding die we met meer dan 7 miljard mensen op deze planeet weggooien nog altijd een groot probleem. Het ultieme doel van modeontwerper Aniela Hoitink is het creëren van duurzaam textiel dat als een levend organisme fungeert en waarmee we in symbiose leven. Door het combineren van technologie en microbiologie wil Aniela met haar ontwerpen niet het gedrag van mensen, maar het productieproces en de manier waarop wij textiel gebruiken veranderen.

Aniela werkt momenteel aan MycoTEX, ‘s werelds eerste composteerbaar textiel gemaakt van paddenstoelwortels in combinatie met een 3D-modelleringstechniek. Hierdoor is het mogelijk om gepersonaliseerde mode te maken zonder afval te produceren. Tijdens dit event neemt Aniela ons mee in de wereld van biodesign en de ontwikkeling van biomaterialen binnen de mode-industrie. Zij licht vanuit haar eigen onderzoek één specifiek biomateriaal uit, namelijk bioplastic. De deelnemers worden uitgenodigd om aan de hand van een recept zélf bioplastic te maken en met verschillende monsters en materialen te experimenteren. Aan deze avond kunnen maximaal 20 personen deelnemen dus graag vooraf aanmelden via e-mail of aan de receptie. De lezing duurt circa 30 minuten en het maakonderdeel circa 1 tot 1,5 uur.