Speciaal voor

Aanvraagformulier lerarenabonnement

Lerarenabonnement

Baby's

Baby’s houden van boeken!

Voorlezen aan baby’s?

Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? En kunnen baby’s al naar de plaatjes kijken? Het antwoord op al deze vragen is: ja! Baby’s begrijpen meer dan u denkt. Al vanaf de eerste dag luistert uw baby naar uw stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. De bibliotheek speelt daar op in door het lezen met heel jonge kinderen te bevorderen. Fijn samen een boekje bekijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren. Kinderen die al vroeg in aanraking komen met boeken hebben straks een voorsprong op school. Daar hebben ze hun hele leven plezier van.

Babyboeken voor babyleners

Bibliotheek Almelo heeft in elke vestiging een collectie babyboeken. Dit zijn zowel stoffen-, plastic- als kartonboeken. Bovendien zijn er cd’s met kinderliedjes en boeken met versjes en bakerrijmpjes. Alle kinderen vanaf 0 maanden kunnen gratis lid worden van de bibliotheek om deze boeken te lenen!

Vanaf woensdag 23 januari is in Almelo het project Boekstart

Inschrijfformulier klassikaal boeken ruilen

Klassikaal boeken ruilen
Deelnemende klas

Formulier Bibliotheekbezoek

Bibliotheekbezoek
Groep

Jeugd tot 12 jaar

Kinderen

Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar

In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.

Leren lezen

In de kleutergroepen wordt al begonnen met rijmen, woorden klappen, letters herkennen. Dit als voorbereiding voor het leren lezen. In groep 3 leren kinderen zelf lezen. De eerste leesboekjes hebben in de bibliotheek een sticker met het AVI-niveau wat op school ook gebruikt wordt. Dit geeft slechts het technisch leesniveau aan. Bij het uitkiezen van boeken voor jonge kinderen is het van groot belang een boek mee te nemen dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. Vooral het lezen van leuke boeken levert leesplezier op

Als lezen erg lastig is

Voor sommige kinderen is lezen erg moeilijk. Dit kan komen door dyslexie, concentratieproblemen door b.v. adhd, slechthorendheid, of als Nederlands niet de eerste taal is. Speciaal voor deze kinderen is in elke Almelose bibliotheek een Makkelijk Lezen Plein ingericht. Hier staan toegankelijke boeken, soms met een lager AVI-niveau, soms met meeleescd’s, soms met extra grote letters. Ook luisterboeken en informatieve dvd’s zijn hier verzameld.Bibliotheek Almelo biedt de mogelijkheid om hulpmiddelen die geschikt zijn dyslectische kinderen thuis uit te proberen. We hebben een daisyspeler, de Readingpen en Spika.Neem contact op met de jeugdbibliothecaris

Meer informatie op Makkelijk lezen plein en Anders lezen

Activiteiten

Gedurende het schooljaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Meestal is er in de schoolvakanties iets te doen, en tijdens de kinderboekenweek in oktober, kijk hiervoor bij “activiteiten” of “maandagenda”.