27e Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2023

27e Willem Wilmink Dichtwedstrijd. Voor de 27e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Marc Nochem heeft de nieuwe zin bedacht.

27e Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2023

Voor de 27e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Marc Nochem heeft de nieuwe zin bedacht. Hij werd door de vorige gastdichter Dorine Wiersma uitgenodigd om de regel voor 2023 te bedenken. Marc kwam met de volgende regel:

wees welkom hier, er is plek genoeg

Over de historie van de dichtwedstrijd

In de zomer van 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu. Hij verwees naar de 15e-eeuwse dichter / prins Charles d’ Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen”. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen. De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Willem om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voor komen. Via publicatie in met name De TC Tubantia resulteerde dat in 320 inzendingen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen. Dit leidde er toe dat achtereenvolgens Driek van Wissen, Drs.P., Patty Scholten, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Kees Torn, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal, Theo Nijland, Daniël Samkalden, Gerard Haverkort, Sjoerd Kuyper, Ted van Lieshout, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz, Anne Broeksma, Peter Knipmeijer, Theo Danes, Wietske Loebis, Mylou Frencken en Dorine Wiersma elkaar als gastdichter opvolgden.

Over Marc Nochem

Nochem werd in 1976 in Naarden geboren. Hij is theatermaker, componist, liedschrijver voor Andermans
Veren en acteur in o.a. 'Zomer in Zeeland', 'Flikken Maastricht' en 'Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen'. Marc is in 2000 afgestudeerd aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Sindsdien is hij continu aan het werk geweest in het theater, speelde onder andere in Het Sinterklaasjournaal, Danni Lowinski, Flikken Maastricht en De Zuidas. Verder is hij ook regisseur, schrijver, zanger, theaterdocent vertaler en stemacteur.

Over de spelregels

De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Dorine Wiersma er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind, of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar deze moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom. Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van 5 personen, en worden anoniem beoordeeld. Inzenden tot en met 5 maart 2023 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl Door het insturen van een gedicht geeft de dichter toestemming tot publicatie of voordracht tijdens de prijsuitreiking.

Over de prijsuitreiking

Op zondag 19 maart 2023 om 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in café Feijn Lunchen & Lezen in Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo. De tien hoogst gewaardeerde gedichten zullen worden bekroond met een oorkonde en een juryrapport en een aantal prijzen worden toegekend. Deze tien gedichten zullen door de makers zelf worden voorgelezen. Alle vorige gastdichters zullen ook nu weer worden uitgenodigd.